کودکان از لحظه‌ی تولد قادر به برقراریِ ارتباط هستند .با گریه کردن، صدا درآوردن، حالت چهره، تماس چشم ، ... .آن‌ها زبانِ مادری را در دوران حساس 5 تا 6 سال اول زندگی یاد می‌گیرند.آموزش مهارت‌های ارتباطی به کودکان پیش دبستانی جزو مراحل بسیار مهمی است که آنان را برای ورود به مدرسه و زندگی اجتماعی آماده می‌کند . کودکان با مهارت ارتباطی قوی ها دوران تحصیل را  شاد تر طی می‌کنند ، دارای تفکر انتقادی و قدرت حل مسئله خواهند بود و در آینده شغلی‌شان در رسیدن به نتایج مطلوب ،استدلال و گفتگو از دیگران خبره تر هستند.


مهارت های کلامی


حال چگونه این مهارت را در کودک خردسالِ خود پرورش دهیم ؟


گفتگو با کودک :

صحبت در مورد چیز‌هایی که مورد علاقه کودکتان است.سعی کنید در طول روز با او زیاد گفت و گو کنید و در خلال صحبت‌هایتان کودکتان هم صحبت کند. در مورد بازی‌ها و تجربیاتی که کودکتان علاقه‌مند است صحبت کنید.


گوش دادن به کودک:

شاید سخت باشد وقتی در اتاقی پر از آدم مجبور شوید به گفتگوی یک کودک گوش کنید ، خصوصا وقتی صحبتشان طولانی هم هست، اما باید بدانید این موضوع بسیار مهم است .گفتگوهایی که کودکان با شما دارند هرچند ناچیز باشد ،مانند اینکه صبحانه چه خورده‌اند اما برای خودشان بسیار مهم است.وقتی شما چشم در چشم به صحبت‌هایِ کودکتان گوش می‌دهید این پیام را به او می‌دهید که صحبت‌های تو برای من مهم است .وقتی با پرسیدن سوالاتی صحبت های آن‌ها را طولانی تر می‌کنید با چشمان مشتاق آن‌ها روبه رو می‌شوید.شما در حال ساختن ارتباط هستید و با این کار اعتماد به نفس کودکتان را تقویت می‌کنید.


بازی



بازی‌هایِ دو به دو:

بازی‌هایی را ترتیب دهید که در آن کودکان به صورت دو به دو یا گروهی در ارتباط باشند ،نمایش خلاق و عروسکی از بهترین آن‌هاست.


خواندن شعر :

در هر فرصتی با بچه ها شعر بخوانید، شعر خواندن باعث تقویت ساختار زبان شده و کودک با لحن صداها آشنا می‌شود.


شعر خواندن کودک


سوالات باز :

پرسیدن سوالاتی که جواب آن‌ها بله یا خیر نیست به کودک کمک می‌کند تا خود را به عنوان برقرار کننده‌‌ی ارتباط فرض کنند و تشویقی برای رشد مهارت‌های ارتباطی است.


تمام کردن داستان : 

بچه‌ها عاشق داستان هستند.داستانی که کودکتان به آن علاقه‌مند است را انتخاب کنید ،ابتدای داستان را بخوانیدو اجازه دهید کودک آن‌ را تمام کند.


سخن‌ورزی بداهه :

یک موضوعی را انتخاب کنید ودر مورد آن دو دقیقه با کودکتان صحبت کنید ،مثلا درباره‌ی یک فیلم یا تعطیلات آخر هفته


.

.

.

 در آینده بازی‌های بیشتری را ارائه خواهیم داد.

منبع: www.shidshad.com