شاید آموزشِ دوستِ خوب بودن به بچه های پیش دبستانی به نظر مشکل باشد ولی یک نکته را در نظر داشته باشید که این موضوع یکی از پارامتر‌های بسیار مهم ِ مهارت‌هایی زندگی است که بایست در کودک شما رشد پیدا کند.این مهارت ذاتی نیست، یعنی نباید انتظار داشته باشید کودکتان را در کنار سایر کودکان رها کنید تا خودش این موضوع را یاد بگیرد.

اینکه شما به کودک‌تان یاد بدهید که در دوستی با بقیه بچه‌ها به جای نزاع و درگیری بتواند تعاملات دوستانه مثبتی داشته باشد، خدمت بسیار بزرگی برای موفقیت‌ در آینده کودک خود انجام داده‌اید.زیرا اگر بخواهید فرزندتان در موقعیت‌های شغلی موفق باشد، نیاز هست روابط اجتماعی مثبتی داشته باشد. به جز موقعیت شغلی برای انجام هر کار دیگری از جمله معامله تجاری، رفتار با خانواده… آگاهی از برخورد صحیح در موقعیت‌های مختلف لازم هست.

محیط‌های مختلفی مانند مهدکودک، پارک، زمین بازی مدرسه و هر جای دیگر کودک شما در حال .تعامل با بقیه بچه‌ها هست و فرصتی هست تا کودکتان یاد بگیرد چطور می‌تواند دوست خوبی باشد.



دوستی 



پس چه راه‌هایی را برای آموزش این مهارت پیش بگیریم؟


الگوی صمیمی برای کودکتان باشید:


الگوی صحیح بودن برای آموزش دوست پیدا کردن و حفظ دوستی یکی از بهترین روش‌ها هست.چگونگی تعاملات خودتان با دوستانتان را به کودک‌تان نشان دهید.وقتی شما به دوستتان در جمع کردن اثاثیه برای اسباب کشی کمک می‌کنید یا وقتی دوست شما مریض هست با یک ظرف سوپ به دیدنش می‌روید، کودک شما همه این مهربانی‌ها و مراقبت‌ها را می‌بیند. شاید بالافاصله تاثیر نشان ندهد اما او شاهد فداکاری شما برای دیگران هست و این خیلی ارزشمند است.
دفعه بعد وقتی در کلاس مهدکودک جعبه مداد شمعی کودکی بر روی زمین بیفتد و همه کف زمین پخش شود کودک شما به جای اینکه به بازی خودش ادامه دهد، دلا شده و کمک می‌کند تا مداد شمعی‌ها جمع کند و حالا او یک دوست ارزشمندی شده است.
وقتی شما با همسرتان مخالفت می‌کنید و سعی دارید امور را خودتان کنترل کنید، یک نوع مدل رفتاری ناسازگارانه دارید.در صورتیکه در این مخالفت‌ها کنترلی بر روی رفتار خودتان نداشته باشید، عکس العمل شما بعد آن خیلی مهم هست.ابراز پشیمانی و عذرخواهی کردن شما یک درس با ارزشی برای کودکتان و تضمین حفظ روابط دوستانه او در آینده هست.برای یک دوست خوب بودن باید بداند چطور با عذرخواهی یک رابطه را درست کند.

با بازی‌های نمایشی رابطه دوستی را تمرین کنید:

بازی‌های نمایشی یک روش فوق‌العاده دیگری برای آموزش “چطور دوست خوب بودن” به کودکان است
بطور نمونه با بازی نمایشی به کودکتان نشان دهید وقتی با یک فرد جدید آشنا می‌شود، چطور خودش را معرفی کند و اسم فرد جدید را را بپرسد.خیلی از بچه‌ها ساعتها در پارک با هم بازی می‌کنند، بدون اینکه اسم همدیگر را بدانند و بهتر هست به جای کلماتی نظیر “ببین”، “نگاه”، و “هی” سعی کنند همدیگر را با اسم صدا کنند.مرحله دانستن اسم شاید یک موضوع ساده و کم اهمیت جلوه کند ولی یک روش برای برقراری ارتباط عمیق هست.در زیر نمونه‌ای از سناریو بازی با کودک‌تان آورده شده است:
  • شما : سلام من منیر هستم، اسم شما چیه
  • کودک: سلام اسم من دینا هست
  • شما: دوست داری با هم بازی کنیم؟
  • کودک: بله…
با بازی‌های نمایشی شما نکات آموزشی بسیاری را به کودک‌تان یاد می‌دهید.در زیر نمونه‌ی دیگری از چند سناریوی مختلف شرح داده شده که می‌توانید آن را با فرزندانتان تمرین کنید.



ارتباط کودکان


  • چه می‌کنید وقتی یک بچه دیگری اسباب بازی شما را بر می‌دارد؟
  • چه می‌کنید وقتی شما یک اسباب بازی می‌خواهید که بچه دیگری با آن مشغول بازی هست؟
  • چه می‌کنید وقتی یک بچه دیگری در پارک می‌خواهد از تاپ یا سرسره‌ای که شما می‌خواهید استفاده کنید بدون رعایت نوبت استفاده می‌کند؟
  • چه می‌کنید وقتی که دوستتان تصادفی دارد؟(زمین می‌خورد، از روی تاب می‌افتد، لباسش گلی می‌شود و غیره).

اگر شما بیشتر از یک فرزند دارید، حتما با این مدل گفتگوها زیاد در طول روز برخورد کردید.از این فرصت‌ها برای صحبت کردن و آموزش عکس‌العمل‌های صحیح در شرایط استفاده کنیید .به خواهر و برادرها یاد بدهید که چطور به جای ناسازگاری با هم رفتار مهربانه داشته باشند.این یک روش برای تمرین دوست خوب بودن است.خواهر و برادرها اغلب اولین دوست هم هستند و بهترین تمرین برای تقویت مهارت ارتباط اجتماعی در آینده هست.


خواندن کتاب با موضوعاتی در زمینه دوستی :


خواندن کتاب‌هایی که شخصیت‌های داستان روابط دوستانه‌ای با هم دارند، کمک بزرگی است.کتاب نقطه شروع خوبی برای بحث کردن است.همانطور که مشغول خواندن کتاب هستید، جاهایی مکث کنید و در مورد شخصیتها و رفتار آنها با هم 
صحبت کنید.سوال‌هایی از این قبیل از کودک‌تان بپرسید که اگر در موقعیتی مشابه قرار می‌گرفت چه رفتاری داشت؟
.
.
.
.

 
  ‌